Jackor med flamskydd

Att ha rätt kläder på jobbet är ju självklart otroligt viktigt för att skyddas mot diverse situationer som kan uppstå. Det är upp till varje företag att göra en bedömning och en riskanalys, hur troligt är det att de anställda kommer att komma i kontakt med till exempel heta ämnen? Utsätts dom för detta dagligen så måste dom ha kläder och jackor med flamskydd. Om arbetsgivaren är osäker på vad som krävs så går det att ta hjälp av experter som har utbildning och rådgivning om säkerhet på jobbet och vilka arbetskläder som bör införskaffas.

Föreskrifter för flamskyddade jackor

Om du som arbetsgivare har för lite kunskap om de olika certifieringarna som krävs för olika arbetskläder och skyddskläder så är det bättre att ta hjälp av de som kan. Det är inte så lätt att förstå sig på alla dessa olika europeiska EN-standarder och certifieringar för arbetskläder och skyddskläder. Dessvärre kan det stå dig som arbetsgivare dyrt i form av böter om dessa certifieringar inte uppfylls inom specifika områden.

EN ISO 11612 för flamskydd

Arbetskläder för skydd mot hetta och flamma heter EN ISO 11612, tidigare hette benämningen EN 531. Dessa kläder som är certifierade enligt EN ISO 11612 ska skydda bäraren från kortvarig kontakt med hetta och flamma. Det är dessa arbetskläder som benämns som ”flamskyddade” eller ”brandskyddade”. Dessa flamskyddade kläder ska klassificeras efter olika parametrar som till exempel hur mycket värmestrålning och kontaktvärme de förväntas tåla. Alla arbetskläder som går under benämningen EN ISO 11612 kan till exempel vara utmärkta för elektriker och industriarbetare om dessa riskerar att utsättas för eld eller andra heta vätskor. EN ISO 11612 certifieringen används enbart för att klassificera kläder (med undantag för mössor). Om dina anställda behöver annat skydd för till exempel ansikte och/eller händer så måste annan ytterligare skyddsutrustning bäras.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.